۱۹ مطلب در تیر ۱۴۰۱ ثبت شده است

رشد “گیاه” در خاک ماه

🔸دانشمندان برای اولین‌بار بذرهای یک گیاه را در خاک ماه رشد دادند. 

🔸سنگلیت‌های قمری، با ذرات تیز و کمبود مواد آلی، تفاوت زیادی با خاک زمین دارند، بنابراین مشخص نبود که آیا دانه‌ها جوانه می‌زنند یا خیر. 

🔸برای رشد این گیاهان محققان از نمونه‌های جمع‌آوری‌شده در ماموریت‌های آپولو ۱۱، ۱۲ و ۱۷ استفاده کردند. 

🔸آنها در این پژوهش توانستند ۱۲ گرم از خاک ماه را برای رشد این گیاهان استفاده کنند. آنها با استفاده از گلدان‌هایی به اندازۀ انگشتانه، یک گرم خاک قمری را در هر ظرف بارگذاری و آن را با محلول غذایی مرطوب کردند و دانه‌های گیاه را کاشتند. 

🔸به موازات آن، این تیم به‌عنوان آزمایش‌های کنترل، دانه‌های مشابهی را در خاک شبیه‌سازی‌شده ماه، خاک مریخ و خاک‌های محیط‌های شدید روی زمین شبیه‌سازی کردند.

🔸 باوجود شک و تردیدهای قبلی، دانشمندان با شگفتی دریافتند که تقریبا در تمام خاک‌های ماه، گیاهان جوانه زدند و رشد کردند.

۱ ۰ ۰ دیدگاه

سیاهچاله M87 هیولایی بسیار متفاوت

💠 سه سال پیش، دانشمندان از تلسکوپی  برای تهیه اولین تصویر از یک سیاهچاله استفاده کردند. این تصویر برداری مجدد انجام شده است که در روز پنجشنبه 22 اردیبهشت رونمایی شد. این بارتصویربرداری نزدیک‌تر به خانه و از یک غول نامرئی بسیار متفاوت انجام شده است.

💠 تلسکوپ افق رویداد (EHT) اکنون تصاویری از دو سیاهچاله بسیار پرجرم تولید کرده است: یکی در مرکز کهکشانی به نام M87 و دیگری در مرکز کهکشان خودمان، کهکشان راه شیری. در این فرآیند، صدها دانشمند درگیر در این تلاش، اولین نگاه‌های اجمالی خود را از دو شیء که به‌طور شگفت‌انگیزی اشتراکات کمی دارند، دریافت کرده‌اند.

💠 زمانی که در آسمان به آنها خیره می‌شویم این دو تصویر بسیار شبیه به هم به نظر می‌رسند. M87 هیجان انگیز بود زیرا فوق العاده بود. Sagittarius A* هیجان انگیز است زیرا معمولی است. اما این دو سیاهچاله عملاً از هر نظر نمی‌توانستند بیشتر از این متفاوت باشند.

۱ ۰ ۰ دیدگاه

ایجاد فوران عظیم خورشیدی توسط یک لکه خورشیدی "مخلوط"

💥 دانشمندان در حال بررسی لکه‌های خورشیدی هستند که در حین «بحران هویت»، فورانی از کلاس X را ایجاد کرده است. فوران کلاس X ، قوی‌ترین فوران تولید شده خورشیدی است.

💥 این فوران توسط دوربین رصدخانه دینامیک خورشیدی ناسا ثبت شد 

۱ ۰ ۰ دیدگاه

احتمال ورود میکروب های بیگانه به زمین همراه با سنگ های مریخی

🔰در حالیکه برنامه ریزی برای آوردن سنگ های مریخی به زمین هیجان بسیاری برای دانشمندان خواهد داشت، اما موضوع نگران کننده ای نیز در این بین وجود دارد. برخی دانشمندان در مورد انتقال میکروب های بیگانه از طریق ورود سنگ های مریخی به زمین ابراز نگرانی کرده اند.

🔰دانشمندان در مورد انتقال نمونه سنگ های مریخی و احتمال ورود میکروب های بیگانه به زمین هشدار داده اند. به همین منظور ناسا با هدف جلوگیری از از این انتقال و تاثیر حیات سلولی در سطح سیاره ما کلیه نمونه ها را پیش از انتقال استرلیزه خواهد کرد.

۱ ۰ ۰ دیدگاه

امکان سفر به مریخ تا سال 2029

♦گوئین‌ شاتول” مدیر شرکت فضایی اسپیس‌ایکس گفت: آرزوی انسان برای پا گذاشتن روی سیارۀ مریخ به احتمال زیاد پیش از پایان دهه جاری میلادی محقق می‌شود و سفر مجدد بشر به کره ماه زودتر از آن رخ می‌دهد.

♦گوئین‌ شاتول” مدیر شرکت فضایی اسپیس‌ایکس در این زمینه اظهار داشت: «تصور می‌کنم ابتدا باید پرتاب مهمی به مریخ انجام شود، سپس مردم جدی‌تر در مورد آن فکر خواهند کرد. از نظر من طی پنج یا ۶ سال بعد، مردم می‌بینند که مریخ مکانی واقعی است که می‌توان به آن سفر کرد.»

♦اسم استارشیپ از مدت‌ها قبل برای چند ماموریت به کره ماه مطرح شده و برای نمونه یوساکو مائزاوا میلیاردر ژاپنی در سال ۲۰۱۸ این پرتابگر را برای سفری دور ماه در سال ۲۰۲۳ رزرو کرد. همچنین ناسا این فضاپیما را برای پروژه آرتمیس خود در نظر دارد که در این پروژه چند فضانورد را در سال ۲۰۲۵ به قطب جنوب ماه برساند.

۱ ۰ ۰ دیدگاه

درک منشا ORC ها: منبع حلقه های رادیویی عجیب

💥 اخترشناسان اخیراً منابع رادیویی عجیبی را کشف کرده‌اند که در اعماق آسمان کمین کرده و ظاهری نسبتاً شبح‌وار به خود می‌گیرند. این لکه‌های مه‌آلود و دایره‌ای مشابه هیچ شئی نیستند، به همین دلیل، دانشمندان آنها را دایره‌های رادیویی فرد یا ORC نامیده‌اند.

💥 این اجرام مرموز که برای اولین بار در سال 2019 با استفاده از تلسکوپ رادیویی رهیاب آرایه کیلومتر مربعی استرالیا (ASKAP) کشف شدند، نادر به نظر می رسند: آمار فعلی ORC های شناخته شده 5 مورد است. علیرغم حجم محدود نمونه، محققان توانسته‌اند یاد بگیرند که ORCها، که به نظر می‌رسد فقط در طول موج‌های رادیویی نور ساطع می‌کنند، بسیار فراتر از کهکشان ما قرار دارند. ORC ها با وسعت حدود 1 میلیون سال نوری، تقریباً 10 برابر پهن تر از کهکشان راه شیری ما هستند.

💥 دانشمندان در تلاش برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آناتومی ORC ها، اخیراً موفق شدند یکی از آنها را با تلسکوپ رادیویی MeerKAT رصدخانه رادیویی نجوم آفریقای جنوبی هدف قرار دادند. 

۱ ۰ ۰ دیدگاه

انتقال فناوری از نجوم به صنعت

♦ یکی از مفیدترین نمونه های انتقال فناوری بین نجوم و صنعت را می توان در پیشرفت تصویربرداری و ارتباطات دید. به عنوان مثال، فیلمی به نام Kodak Technical Pan به طور گسترده توسط طیف‌نگارهای پزشکی و صنعتی، عکاسان صنعتی و هنرمندان استفاده می‌شود و در اصل برای ستاره‌شناسان خورشیدی ایجاد شد تا تغییرات ساختار سطح خورشید را ثبت کنند. بعلاوه، توسعه پان تکنیکال - که دوباره بر اساس الزامات ستاره شناسان انجام شد برای شناسایی محصولات و جنگل های بیمار، در دندانپزشکی و تشخیص پزشکی، و به منظور کشف جعلیات برای کاوش در لایه های نقاشی استفاده شد.

♦ دستگاه‌های شارژ همراه (CCD) که برای تصاویر نجومی توسعه یافته‌اند، در عرض چند سال نه تنها در تلسکوپ‌ها، بلکه در دوربین‌های شخصی، وب کم‌ها و تلفن های همراه جایگزین شدند. محبوبیت CCD ها به تصمیم ناسا برای استفاده از فناوری فوق حساس CCD در تلسکوپ فضایی هابل منجر شد.

♦ در حوزه ارتباطات، نجوم رادیویی ابزارهای مفید، دستگاه ها و روش های پردازش داده را فراهم کرده است. بسیاری از شرکت های ارتباطی موفق در ابتدا توسط ستاره شناسان رادیویی تأسیس شدند. زبان کامپیوتری FORTH در ابتدا برای استفاده توسط تلسکوپ 36 فوتی کیت پیک ایجاد شد و در ادامه زمینه را برای یک شرکت بسیار سودآور (شرکت فورث) فراهم کرد. اکنون توسط FedEx در سراسر جهان برای خدمات ردیابی استفاده می‌شود.

۱ ۰ ۰ دیدگاه

آرایه تلسکوپ آلن

🔰 آرایه تلسکوپ آلن (ATA) شامل آرایه ای از 42 آنتن با قطر 6 متر است که می تواند به طور همزمان برای تحقیقات نجوم رادیویی SETI و پیشرفته مورد استفاده قرار گیرد.

🔰 در حال حاضر ATA در حال ارتقا با گیرنده‌های حساس تر است. اگرچه این مجموعه بزرگترین آرایه آنتن جهان نیست، اما می‌تواند بخش‌های بزرگی از آسمان و در طیف وسیعی از فرکانس‌های تقریباً 1 تا 14 گیگاهرتز را بررسی کند. برخلاف سایر ابزارهایی که بیشتر برای پروژه های نجوم رادیویی استفاده می شوند، ATA می تواند زمان زیادی را به جستجوهای SETI اختصاص دهد.

📡 اهداف آرایه تلسکوپ آلن 

1⃣ شناسایی منظومه‌های ستاره‌ای که توسط مأموریت کپلر ناسا کشف شده‌اند. کپلر از زمان پرتاب خود هزاران سیاره کاندید را کشف کرده است که به طور معمول در لیست های رصدی ATA ظاهر می شوند.

2⃣ تلسکوپ رادیویی ATA منطقه کوچکی را در مجاورت مرکز کهکشان راه شیری مشاهده کرده است. این منطقه با بالاترین چگالی ستاره‌ای در کهکشان است.

3⃣  رصد "ستارگان هاب" که منظومه های ستاره ای در فاصله کمتر از 1000 سال نوری هستند که امکان میزبانی سیارات دارای حیات را دارند. 

📡 دیگر پروژه‌های ATA شامل تلاشی برای شناسایی هرگونه سیگنال رادیویی است. در سال 2020، گیرنده های جدید بهبود یافته برای به دست آوردن حساسیت بهتر و محدوده فرکانس گسترده تر برای ATA در دست ساخت هستند. چندین برنامه مشاهده جدید SETI برای استفاده از این سخت افزار جدید اکنون در حال تدوین است.

۱ ۰ ۰ دیدگاه

حفاظتگاه آسمان تاریک

♦حفاظتگاه آسمان تاریک یا منطقه حفاظت شده آسمان تاریک (Dark-Sky Preserve-DSP) منطقه ای است که معمولاً در اطراف یک پارک یا رصدخانه قرار دارد که در آن آلودگی نوری مهار شده‌است.

♦ هدف از ایجاد یک حفاظتگاه آسمان تاریک عموماً ارتقاء فعالیتهای نجومی و رصد آسمان است. از آنجا که سازمان‌های مختلفی در سطح بین‌الملل به‌طور مستقل چنین مناطقی را ایجاد کرده‌اند، استانداردهای مختلفی برای آن مورد استفاده قرار گرفته‌است. به همین دلیل انجمن بین‌المللی آسمان تاریک (IDA) سعی در ارائه تعریفی واحد برای برپا سازی چنین محیطهایی نموده‌است.

♦در سال ۱۹۹۳، ایالت میشیگان در ایالات متحده آمریکا زمینی را به عنوان «حفاظتگاه آسمان تاریک» در ناحیه تفریحی دریاچه هادسون نامگذاری کرد. در سال ۱۹۹۹، اولین حفاظتگاه دائمی در جنوب انتاریو تأسیس شد.

♦ با این وجود، مناطق حفاظت شده از آلودگی نوری خیلی قبل تر از آن در اطراف رصدخانه‌ها ایجاد شده بودند.IDA مناطق حفاظت شده در سراسر جهان را شناسایی می‌کند. 

♦رصدخانه مگانتیک در کب اولین سایتی است که در سال ۲۰۰۷ به عنوان پایگاه بین‌المللی آسمان تاریک شناخته شد. IDA همچنین پل طبیعی یادبود ملی در یوتا را به عنوان اولین پارک بین‌المللی آسمان تاریک در جهان شناخته‌است.

در نگاه اول اینطور استنباط می‌شود که حفاظتگاه آسمان تاریک باید به اندازه کافی تاریک باشد تا فعالیت‌های نجومی را تسهیل کند و تنها مختص به آن است اما همیشه به این صورت نیست. پروتکل روشنایی برای حفاظت از آسمان تاریک بر اساس حساسیت حیات وحش به نور مصنوعی در شب نیز تعریف شده‌است. به این معنی که روشنایی در محیط تحت حفاظت به قدری باشد که حیات وحش منطقه را به مخاطره نیندازد.

۱ ۰ ۰ دیدگاه

آلودگی نوری (به انگلیسی: Light pollution)

🔹نوعی آلودگی است که به روشن شدن بیش از حد یک محیط بر اثر نورهای مصنوعی گفته می‌شود. آلودگی نوری باعث کم فروغ شدن ستارگان و اجرام آسمانی در آسمان می‌شود و مانند تمام انواع دیگر آلودگی، به بوم‌سازگان آسیب می‌رساند.

🔹برخی از منابع تولید آلودگی نوری در شهرها به شرح ذیل است: نور تابلوهای تبلیغاتی و بیلبوردها، نور خیابان‌ها و میدان‌ها، نورپردازی المانهای شهری نظیر پرچم، مجسمه، پل و…، نورپردازی ساختمان‌ها و برجها هستند. 

🔹تحقیقات نشان می‌دهند که ۸۳٪ مردم جهان در آلودگی نوری زندگی می‌کنند. این رقم در اروپا و ایالات متحده به ۹۹٪ می‌رسد. آلودگی نوری در اغلب موارد ناشی از استفاده بیش از حد، نا درست و تنظیم نشده از چراغ‌ها و سیستم‌های روشنایی است. 

۱ ۰ ۰ دیدگاه


مرد خردمند هنر پیشه را، عمر دو بایست در این روزگار، تا به یکی تجربه اندوختن، با دگری تجربه بردن به کار!

اگر همه ما تجربیات مفید خود را در اختیار دیگران قرار دهیم همه خواهند توانست با انتخاب ها و تصمیم های درست تر، استفاده بهتری از وقت و عمر خود داشته باشند.

همچنین گاهی هدف از نوشتن ترویج نظرات و دیدگاه های شخصی نویسنده یا ابراز احساسات و عواطف اوست. برخی هم انتشار نظرات خود را فرصتی برای نقد و ارزیابی آن می دانند. البته بدیهی است کسانی که دیدگاه های خود را در قالب هنر بیان می کنند، تاثیر بیشتری بر محیط پیرامون خود می گذارند.

آخرین مطلب
پیوندهای روزانه
پیوندها
بایگانی